Όσα ξέρει ο κρεοπώλης…

Όσα ξέρει ο κρεοπώλης…

 Το φρέσκο, καλής ποιότητας χοιρινό κρέας, λέει πρέπει να έχει γυαλιστερό ροζ χρώμα και λεπτή υφή
Το λίπος του φαίνεται ξεκάθαρα, είναι πυκνό και άσπρο.
Αν δείτε στο δέρμα καστανούς ή κιτρινωπούς λεκέδες ή το κρέας φαίνεται πολύ υγρό ή γλοιώδες, η ποιότητά του δεν είναι καλή. Αν διαπιστώσετε οποιαδήποτε μυρωδιά, το κρέας δεν είναι φρέσκο.

Όταν μαγειρεύουμε

Το ωμό χοιρινό περιέχει αρκετά παράσιτα, τα οποία εξαφανίζονται με το καλό ψήσιμο (πάνω από 60οC). Τα μικρά λεπτά κομμάτια χοιρινού χρειάζονται ψήσιμο στους 180οC στο φούρνο, 30 λεπτά για κάθε μισό κιλό κρέας και 20 λεπτά επιπλέον. Τα μεγαλύτερα κομμάτια χοιρινού για βραστό ή για ψητό της κατσαρόλας, χρειάζονται 1 ½ ώρα περίπου σε σιγανή φωτιά.

Τα καλύτερα κομμάτια στο χοιρινό είναι αυτά που έχουν το λιγότερο λίπος, όπως το μπούτι, ο σβέρκος και η νεφραμιά. Το μπούτι είναι σχετικά σκληρό μεγάλο κομμάτι και χωρίζεται στο κότσι και στο χοιρομέρι. Η νεφραμιά έχει πολύ τρυφερό κρέας και γίνεται πολύ νόστιμη τυλιγμένη σε ρολό. Από το μέρος αυτό βγαίνουν οι μπριζόλες και το ψαρονέφρι.
Για μια μερίδα χοιρινού χρειαζόμαστε 250 γρ.από το κρέας του.
Η διάρκεια παραμονής του κρέατος στην κατάψυξη εξαρτάται από την περιεκτικότητα του σε λίπος. Ένα λιπαρό κρέας κρατάει λιγότερο από ένα άπαχο μέρος.
Το χοιρινό κρέας διατηρείται 2 ημέρες σε δροσερό μέρος, 2-3 ημέρες στο ψυγείο και 6 μήνες στην κατάψυξη, όχι όμως πάνω από 2 κιλά.

Ρολό κοτόπουλο


1. Τα υλικά που θα χρειαστούμε: 1 στήθος φιλέτο κοτόπουλου, ½ πιπεριά, 100 γρ. κασέρι, 2 φέτες μπέικον.

2. Φιλετάρουμε το κοτόπουλο με τον εξής τρόπο: το κόβουμε στη μέση και ξανά στη μέση και παράλληλα.

3. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

4. Βάζουμε τις φέτες μπέικον και το κασέρι πάνω στο φιλέτο.

5. Κόβουμε την πιπεριά σε λωρίδες και τις τοποθετούμε οριζοντίως πάνω στο φιλέτο.

6. Τυλίγουμε το ρολό κοτόπουλο.

7. Το δένουμε με σπάγκο, ξεκινώντας από την άκρη.

8. Συνεχίζουμε τυλίγοντας οριζοντίως το ρολό.

9. Συνεχίζουμε τυλίγοντας καθέτως το ρολό και δένουμε τον σπάγκο κόμπο.

Σοτάρουμε το ρολό σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15 λεπτά.

Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα


1. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι: 250 γρ. χοιρινό κρέας, 7-8 δαμάσκηνα.

2. Μ΄ ένα μαχαίρι σχίζουμε το εσωτερικό του κρέατος.

3. Χρησιμοποιούμε ένα μυτερό μαχαίρι με μακριά λεπίδα για να ανοίξουμε καλά το εσωτερικό του.

4. Γεμίζουμε το κρέας με δαμάσκηνα.

Σοτάρουμε το κρέας σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15 λεπτά.

Χοιρινό με ανανά


1. Κόβουμε 400 γρ. χοιρινό κρέας στη μέση.

2. Συνεχίζουμε το κόψιμο παράλληλα.

3. Κόβουμε το κρέας σε λωρίδες.

4. Κόβουμε το κρέας ξανά σε μικρότερα κομμάτια.

5. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και 100γρ. μέλι

6. Προσθέτουμε και 100 γρ. μουστάρδα.

7. Ανακατεύουμε καλά τα κομμάτια του κρέατος.

Ψήνουμε στο φούρνο με χυμό ανανά στους 180ο C για 30 λεπτά. 5 λεπτά πριν σβήσουμε τον φούρνο τοποθετούμε φέτες καθαρισμένου ανανά.